KAKO SE OSLOBODITI PREDMENSTRUALNOG BOLA: Lično iskustvo sa regresoterapije

Menstruacija je vitalna snaga života, kojom mental ne može da ovlada, niti da njome upravlja. Um (racio, muški princip) ne može da shvati kvalitet ženske snage i njene načine kao što su opuštenost, prizemljenost, prihvatanje. U predmenstrualnom periodu psiha se teško prilagođava tom brutalnom prilivu nove snage, ne znajući šta da radi s njom. Prozvali smo to sindromom (PSM), jer je naše duštvo potpuno racionalno orijentisano i kulturološki smo uslovljeni da vrednujemo isključivo mentalno razumevanje stvarnosti, pri čemu je ženska snaga neshvaćena i neizbalansirana. U menopauzi nastaje nova panika, jer se ta snaga tada gubi (a tek što smo se na nju navikle).

Menstrualni ciklus je pod direktnim uticajem Meseca. Ako znamo da snaga Meseca pokreće more, nema sumnje da utiče i na nas, jer smo i mi voda. Prirodni ciklus Meseca, ženski ciklus, nije u skladu sa svevažećim ciklusom društva koji zahteva jednoličan ritam bez oscilacija. Vreme praznog Meseca je vreme bez snage, pogodno za odmor i povlačenje, a kolektivno vreme traži da uvek delamo pod jednakim naponom snage. Priroda diktira cikluse naizmeničnog smirenja i akcije, povlačenja i ispoljavanja, noći i dana. Kako kolektivni društveni ritam ignoriše prirodne cikluse koji su ugrađeni u nas, menstruacija se tretira kao ženski problem, čak i kao bolest. Snaga, na kojoj počiva sam život, proglašena je za slabost. Taj program do sada  je toliko duboko usađen u genetiku, da same žene negiraju svoje unutrašnje procese i iznutra se sukobljavaju sa menstruacijom, sopstvenom snagom i ženstvenošću.

Besmisleno je stavljati vrednosne sudove iza polarnosti (Meseca i Sunca, noći i dana, vode i vatre, ženskog i muškog, intuitivnog i racionalnog), jer se upravo u napetosti između njih odvija život. Voda zna svoju vrednost, ne žali se što ne može da stvara plamen ili da emituje toplotu kao vatra. Ako žena zna svoju vrednost, nema potrebe da je dokazuje takmičeći se na muški način. U mnogobrojnim slučajevima, nepomirenost sa sopstvenom ženstvenošću manifestuje se kroz neki vid menstrualnog poremećaja ili drugih simptoma na području seksualnosti. Svaka menstruacija je porođaj u malom (ujedno i priprema za onaj veliki). Ukoliko žena (svesno ili ne) nije u saglasju sa tim procesom i ne prepušta mu se, nastaju menstrualne tegobe. Bolne menstruacije reflektuju da bolno doživljavamo samu činjenicu što smo žene.

Iskustvo sa regresoterapije

 – Šta rešavamo danas?

Odabrala sam nešto s čim sam naučila da živim, gotovo verujući da je neminovno: predmenstrualni bol u donjem delu leđa. To je bol s kojim sam se potpuno srodila za sve ove godine i usvojila ga kao uobičajenu najavu mesečnog ciklusa. Nisam čak ni bila sigurna da li je to problem u pravom smislu reči, jer menstruacija mora nekako da se najavi: bolom, grčevima, nervozom, tugom, ludilom, kako god. Zar ne? Pa, pokazalo se da nije baš tako…

Opisala sam bol: Tup i jednoličan, kao da sam prepolovljena njime i nikako ne mogu da sastavim te dve polovine. Kao da imam dva tela koja se mimoilaze. Sve ispod krsta je neposlušno. Svakog meseca, dva-tri dana pred ciklus.

Kada sam ušla u regresiju, setila sam se jednog od prethodnih života u kome sam doživela seksualno nasilje.

Trauma je ostala zapamćena u leđima, a podsetnik na nju aktivirao se pred menstrualni ciklus – nesumnjivo obeležje žene. Zbog iskustva seksualnog nasilja, povezala sam ženskost sa slabošću i bolom. Telesni bol koji je ostao, kao da me je odsecao od donjeg dela tela, gde su ženski, seksualni i reproduktivni organi – oni koji su najintenzivnije pretrpeli traumu. Odvajala bih se od donjeg dela tela, kad god bi taj deo vidno ispoljavao svoju žensku prirodu. Po automatizmu samoodbrane.

Kada sam sagledala uzrok, iščistila taj događaj od emocionalnog naboja i otpustila ga, nije više bilo potrebe za samoodbranom od sopstvenog tela, niti za odricanjem od aspekata ženskosti (iako su nekada u prošlosti zloupotrebljeni, danas je drugo vreme). Nije više bilo potrebe da obnavljam taj bol, jer sam traumatičnu epizodu smestila tamo gde pripada – u prošlost – svesna da je moje celoživotno iskustvo neuporedivo šire.

Merljiv rezultat terapije: predmenstrualni bol u leđima je odslužio svoju svrhu i – nestao.

Bol je bio poziv na promenu, a ne trening otpornosti (jer nismo otporni na bol). Regresoterapijom ne menjamo prošlost, menjamo svoj odnos prema prošlim događajima. Menjamo sebe.

– A šta ako si ti to sve izmislila i to nasilje odigralo se samo u tvom umu?

Čak i da je tako, i dalje imam merljiv rezultat: prestanak bola, zbog čega je terapija i rađena. Možda je ta scena nasilja samo metafora moje psihe, kroz koju sam najzad mogla da se suočim sa povređenim ženskim aspektima i da transformišem taj problem. Možda sam kroz te scene dobila poruku da svojim životnim stilom (poslovima, razmišljanjem, izborima) vršim nasilje nad sopstvenom ženstvenošću. Predmenstrualni bol samo je simptom dubljeg emocionalnog problema: koliko vrednujem što sam žena i umem li da se rukovodim ženskim principom unutar sebe, ili ga silujem usvojenim muškim načelima i načinima? Kroz proces regresije, u samo jednoj slici primila sam višestruke poruke: da siđem u telo (da se iz glave spustim u sve njegove delove, u matericu, u postojanje); da prihvatim ženske aspekte (menstrualni ciklus, plodnost, sposobnost umnožavanja, ovulacija, materijalizacija); da slavim menstruaciju i da se sinhronizujem sa mesečnim ritmom. Bol me je pozivao na promenu i istrajavao je sve dok nisam prihvatila poziv – tad je izgubio funkciju i povukao se. Tako se rastapaju zaostali traumatski blokovi, a isceljivanjem prošlosti približavamo se sebi, onome što postojanje nosi sada i ovde.

menstrual healing (2).jpg

Foto: Pixabay

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s