BLOG

KAKO NAM PODSVEST KREIRA (PARTNERSKI) ŽIVOT?

Najgori bol, najdublji strahovi i najuticajnije traume pohranjene su duboko u nama. Često ne možemo da se setimo događaja koji su ih prouzrokovali, kao ni njihovih neposrednih rezultata. Samo su ožiljci vidljivi, u obliku emotivnih problema ili problema u ponašanju. Iako ih se ne sećamo, ti događaji nisu nestali iz naše memorije, nego su smešteni u njenom podsvesnom delu.

Podsvest je srce i centar naše psihe.

Continue reading “KAKO NAM PODSVEST KREIRA (PARTNERSKI) ŽIVOT?”

Advertisements

ODNOS PREMA TELU: Više od izgleda

Slika tela ima mentalni i emocionalni aspekt: kako vidim sopstveno telo i kako se osećam pred ogledalom?

Nelagodno mi je da se gledam. / Samopouzdana sam. Stidim se. / Zavodljiva sam. Vidim sve te nedostatke i nesavršenstva. / Zahvalna sam za sve što mi telo omogućuje da uradim. Otuđena sam od tela. / Prisutna sam u svom telu. Obezvređujem. / Poštujem.

Zdrava slika tela više je od prostog tolerisanja sopstvenog izgleda i onoga što nam se na njemu ne dopada. Zdrava slika tela počiva na prihvatanju, na prepoznavanju individualnih kvaliteta i snaga izvan idealne težine, oblika i izgleda; ujedno, to je i otpornost na medijsku sliku savršenog tela. Slika tela i osećaj samopoštovanja utiču jedno na drugo, kao i na naša osećanja, razmišljanja i ponašanja.  Continue reading “ODNOS PREMA TELU: Više od izgleda”

ELEUSINSKE MISTERIJE I REGRESOTERAPIJA: Antička mudrost u savremenoj praksi

Regresoterapija nije nova. Sva ta znanja o putovanju duše, životnim ciklusima, nasleđivanju prošlosti i isceljivanju traumatskih blokova poznata su drevnim civilizacijama Indije, Egipta, Grčke. Antička mudrost prisutna je u savremenoj terapijskoj praksi.

Stari Heleni znali su da je smrt samo prelaz, da psiha može da se poveže sa božanskim putem snova i inicijacija u Misterije, znali su da umiremo i rađamo se u ponavljajućim ciklusima. Otkrivanje onoga što se dešava na Eleusinskim misterijama plaćalo se smrtnom kaznom. Eshil (otac tragedije) i Platon bili su pod optužbom za obelodanjivanje nekih delova i izbegli su smaknuće u poslednjem trenutku. Ono što znamo o Misterijama mahom potiče od ranohrišćana i Rimljana, čija je namera bila da diskredituju tu praksu.

Tokom Misterija odigravale su se inicijacije u životni ciklus, smrt i ponovno rođenje. Misterije su svojevrsno uputstvo za podzemni svet, snažan i živopisan put kroz senke Hada. Smisao je bio u savladavanju užasnih slika i osećanja krivice, kako bi se inicirani osnažio da pronađe svoj put ka svetlosti (mudrost). Reprodukcija zagrobnog života postavljana je sa ciljem da inicirani otkrije istinu iza vidljivog života. U psihu onoga koji prođe kroz inicijaciju utisnut je imprint koji obesmišljava strah od smrti. Continue reading “ELEUSINSKE MISTERIJE I REGRESOTERAPIJA: Antička mudrost u savremenoj praksi”

KAKO SE OSLOBODITI PREDMENSTRUALNOG BOLA: Lično iskustvo sa regresoterapije

Menstruacija je vitalna snaga života, kojom mental ne može da ovlada, niti da njome upravlja. Um (racio, muški princip) ne može da shvati kvalitet ženske snage i njene načine kao što su opuštenost, prizemljenost, prihvatanje. U predmenstrualnom periodu psiha se teško prilagođava tom brutalnom prilivu nove snage, ne znajući šta da radi s njom. Prozvali smo to sindromom (PSM), jer je naše duštvo potpuno racionalno orijentisano i kulturološki smo uslovljeni da vrednujemo isključivo mentalno razumevanje stvarnosti, pri čemu je ženska snaga neshvaćena i neizbalansirana. U menopauzi nastaje nova panika, jer se ta snaga tada gubi (a tek što smo se na nju navikle). Continue reading “KAKO SE OSLOBODITI PREDMENSTRUALNOG BOLA: Lično iskustvo sa regresoterapije”

REPROGRAMIRANJE UVERENJA: O ženstvenosti

ANTIVIRUSNI PROGRAM ZA PSIHU

Obično posumnjamo da je virus u sistemu tek kada primetimo da kompjuter ne radi kako bi trebalo: spor je, gubi podatke, blokira, ne reaguje, neki programi su neaktivni i slično. Pretpostavljamo da tu postoji nešto što osujećuje rad, ali ne znamo šta je to, niti kada je i kako dospelo u sistem. Kada su u pitanju kognitivno-emocionalni virusi, takođe znamo da nešto nije u redu sa našim ponašanjem i(li) osećanjima, ali ne znamo odakle to potiče niti kako deluje. U traumatičnim situacijama, kada naša emocionalna uznemirenost stvara jaka sećanja, ali nas ujedno sprečava da se rukovodimo logikom, obično kreiramo svojevrsnu pouku ili naravoučenije, koje kasnije postaje kompjuterski virus naše psihe. Kako zvuče ta naravoučenija? Najčešće kao generalizacije: nikada neću verovati muškarcu (nakon što nas jedan prevari); ne idu mi jezici (zbog jedne loše ocene); brak je robija (nakon razvoda); teže je biti žena (jer je mama tako rekla… i živela). Continue reading “REPROGRAMIRANJE UVERENJA: O ženstvenosti”

SVE NAŠE PROŠLOSTI

Život se neprestano obnavlja, što je vidljivo kroz sve prirodne cikluse: smene godišnjih doba, dana i noći, setve i žetve… Iako život sam po sebi jeste tok, umesto da budemo u saglasju sa prirodnim ritmom, na nekim područjima možemo ostati zarobljenici prošlosti. Ako ne razumemo životne cikluse, nismo u stanju da prelazimo iz jednog u drugi, pa lamentiramo nad starim vremenima (zaključani u depresivna stanja) ili brinemo zbog budućnosti kakva možda nikada neće osvanuti (uhvaćeni u anksioznost). Continue reading “SVE NAŠE PROŠLOSTI”

DA LI JA SVE TO IZMIŠLJAM?

Jedno od čestih pitanja koja se javljaju nakon terapije ili u samom procesu: Da li je to stvarno moj prošli život ili puka izmišljotina? Jesam to stvarno mogla biti ja? Nisam! Ipak ima nekih sličnosti sa mnom…! Dilema koja reflektuje koliko verujemo sebi, sopstvenom unutrašnjem osećaju, intuciji, koliko smo u stanju da zaobiđemo čvrste mentalne okvire i sagledamo šta je iza.

Jedna klijentkinja nikako nije shvatala šta tražim od nje, niti je mogla da uđe u sećanja izvan ovog života, dok mi nije rekla:

– Vi u stvari hoćete da ja lupetam!? Continue reading “DA LI JA SVE TO IZMIŠLJAM?”

MODELI PONAŠANJA: Kako prekinuti besmisleno ponavljanje?

Model je ponavljajuće ponašanje koje nije u saglasnosti sa nama. Nije autentično naše, nego usvojeno (najčešće od majke, oca ili nekog nama bliskog iz prenatalnog perioda i ranog detinjstva). Neobjašnjivo se ponavlja, iako to ne želimo i nije nam od koristi. Nekoliko primera kako modeli ponašanja mogu da zvuče:

Sve moje veze završe se pre nego što počnu. Kad sam među ljudima, kao da sam nevidljiv. Stalno privlačim nedostupne / posesivne / zavisne partnere. Kad god se posvađam sa mužem, boli me stomak. Ako neko viče, dobijem glavobolju. Parališu me novi počeci. Teško mi je da završavam stvari. Ne mogu da prestanem da brinem o njemu, iako me obezvređuje. Ako me ostavi, poludeću! Continue reading “MODELI PONAŠANJA: Kako prekinuti besmisleno ponavljanje?”

PROBLEMATIČNI ODNOSI I KAKO IH RAZREŠITI

Da li se mirite sa neprihvatljivim ili nasilnim ponašanjem? Da li u nekim vezama osećate bes i ozlojeđenost? Zaglavljeni ste u vezi koja nije funkcionalna? Još uvek ste ljuti zbog neke stare emotivne povrede? Ili ste privrženi nekome ko odavno više nije deo vašeg života? Šta god da je u pitanju, problematične odnose moguće je isceliti od povreda nanesenih u prošlosti. Continue reading “PROBLEMATIČNI ODNOSI I KAKO IH RAZREŠITI”